Ľ. GALKO: V programovom vyhlásení chýba záväzok modernizácie techniky

03.05.2012 Bratislava

Bratislava 3. mája (TASR) - Programové vyhlásenie vlády bolo v oblasti obrany vo veľkej miere prebraté od predchádzajúceho vládneho kabinetu a čerpalo aj z plánov predošlého vedenia rezortu obrany. Tvrdí to exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Sociálni demokrati podľa neho nadviazali na zámery stabilizácie rozpočtu silového rezortu či posilnenia účasti ozbrojených síl pri živelných pohromách.

Vláde však vyčíta, že vcelku je jej program v bezpečnostnej oblasti málo ambiciózny. "Programové vyhlásenie istým spôsobom len konzervuje zlý stav ozbrojených síl. Chýba mi tam záväzok naštartovania aspoň jedného alebo dvoch modernizačných projektov - či už nákup dopravných taktických lietadiel, viacúčelových vrtuľníkov, alebo novej pozemnej techniky - teda kolesových obrnených transportérov miesto tankov," povedal Galko.

Programové vyhlásenie vlády podľa neho nezohľadňuje ani potrebu rázneho znižovania počtu civilistov v rezorte obrany. "Tam je sedemtisíc civilistov z 21.000 zamestnancov rezortu," poukázal. V programe vlády absentuje podľa neho aj jasné vymedzenie, ktoré by hovorilo o zámeroch kabinetu vo vzťahu k sociálnemu systému vojakov a policajtov, ktorí už pôsobia v ozbrojených zložkách. Kabinet totiž hovorí iba o "stabilizáciu sociálneho systému". "To môže byť všeličo... Keď chcú siahnuť terajším vojakom a policajtom na sociálny systém alebo iné vymoženosti, tak by bolo korektné napísať tam na ktoré," poznamenal Galko.

Konkrétne opatrenia, ktoré by mala vláda realizovať v oblasti obrany, chýbajú aj exministrovi obrany Martinovi Fedorovi (SDKÚ-DS). "Očakával som, že svoju politickú silu využijú, aby ľahšie presadili neodkladné veci. Nič také vo vládnom vyhlásení nie je," komentoval.
 

Vyberte región